Ieškoti ...

2010 m. rugsėjo 16 d., ketvirtadienis

Namo bendrijos kūrimas (DNSB)

Daugiabučio Namo Savininkų Bendrija (DNSB). Kas tai?
Skamba intriguojančiai, bet sudėtingai? Paprastai ir suprantamai nušvieskim šį tamsų mišką. Gyvenate daugiabučio namo bute? Turite namo pirmininką ar Savivaldybės skirtą administratorių, kuris geriausiu atveju parūpina dažų laiptinės sienoms kartą per 10 metų? Nusibodo vis didėjantys mokesčiai už elektrą, atliekų išvežimą, dujas ir t.t.? Įkurkite Bendriją.

Bendrija – tai oficiali Jūsų daugiabučio gyventojų organizacija. Įkūrus ją, Jūsų visas namas iš fizinio asmens taps juridiniu asmeniu. Žmonių kalba tai skamba taip: dabar Jūs ir (ar) Jūsų namo pirmininkas esate fiziniai asmenys, paprasti, gyvi žmonės, galintys, palyginti, mažai ką padaryti dėl savo namo gerovės. Įsteigus Bendriją, visi namo gyventojai virsta įtakingu susivienijimu, teisiškai galinčiu daug daugiau nuveikti viso namo labui, o Jūs – to susivienijimo narys. Jūsų visas daugiabutis tampa tarsi įmone, kuri neša pelną savo darbuotojams – viso  namo gyventojams. Tai judėjimas, kuris suteikia įvairiausių nuolaidų ir pagerina Jūsų gyvenimo kokybę.

Bendrijos struktūra

DNSB valdymo organai susideda iš Bendrijos pirmininko, Bendrijos Valdybos, Bendrijos gyventojų susirinkimo ir Revizijos komisijos. Trumpai juos apžvelkime.


Bendrijos pirmininkas. Nusprendėte nieko nelaukti ir įsteigti savo namo Bendriją? Sveikiname už parodytą iniciatyvą! Jums tikrai nenusispjaut į namo reikalus. Taip pamano kaimynai ir taip Jūs pelnote Jų pasitikėjimą. Gera pradžia – pusė darbo. Esate iniciatorius, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad užimsite aukšiausias pareigas Bendrijoje. Tam, kad būtumėte Bendrijos pirmininkas, pirmiausia turite patekti į Valdybą ir tik iš jos pati Valdyba ar Bendrijos narių susirinkimas išrinks jus pirmininku. Nagi, pripažinkime, 99, 9%  tikimybė, kad taip ir bus. Bet ką gi Jums teks daryti, kas Jūs toks išvis esate?

Jūs – centrinė ašis, Bendrijos atstovas ir Valdybos veiklos organizatorius. Jūs lyg Prezidentas demokratinėje valstybėje. Jūs tarsi kunigas tarp Dievo ir žmogaus. Tik čia Dievas yra laisvoji ekonominė rinka, iš kurios Jūs turite išgauti kiek įmanoma daugiau pelno, o žmogus – Jūs ir Jūsų namo gyventojai, kuriems tą gautą pelną skiriate. Žinoma, turite būti geras derybininkas, turėti organizacinės patirties, todėl jei name yra žmogus, gebantis labiau už Jus tą daryti, ką gi, užleiskite vietą Jam. Kuo užsiimsite? Rengsite įvairias ataskaitas, derėsitės su įvairiais paslaugų tiekėjais dėl įvairių pigesnių paslaugų Jūsų namui, rengsite talkas, samdysite ir atleisite darbuotojus, organizuosite Bendrijos biudžetą ir prižiūrėsite buhalterę, rengsite bendrijos narių susirinkimo darbotvarkę ir kita, kas yra nustatyta DNSB įstatymo.

Žinoma, Jūs bet kada galite iškristi iš balno – jei piktnaudžiausite padėtimi ar pažeisite Bendrijos įstatus, kuriuos ir pats sudarinėjote, ir po jais pasirašėte steigiant Bendriją, Bendrijos narių (namo gyventojų) susirinkimo metu galite būti atšauktas iš šių pareigų, o Jūsų vietoje susirinkimas paskirs kitą žmogų. Tapsite paprastu Bendrijos nariu.


Bendrijos Valdyba. Ji nėra būtina. Vis dėlto,  Bendrijos narių susirinkimas gali nuspręsti išrinkti Valdybą iš minimum trijų Bendrijos gyventojų ne ilgiau kaip dvejiems metams. Jei patekote į Valdybą, tai reiškia, jog turite balso teisę priimant sprendimus (visi sprendimai priimami balsų dauguma, o jei po lygiai – Pirmininko paskutinis žodis), iniciatyvos teisę siūlant idėjas ir pareigą vykdyti Bendrijos pirmininko nurodymus. Visa Valdyba privalo vykdyti Bendrijos narių susirinkimo nurodymus, ne rečiau kaip kartą per metus teikti jam ataskaitą už savo veiklą. Viena vertus, tai gerai, nes esant vieningai Valdybai ir Bendrijos pirmininkui veikla paspartėja – ne viskas gula ant Pirmininko pečių. Antra vertus, nesant harmoningai Valdyba ir Pirmininkas, viskas virsta priešingai.


Bendrijos gyventojų susirinkimas. Įsteigus Bendriją Jūs tampate jos dalimi – pasiimdami iš jos didžiausią naudą ir tuo pačiu priklausydami nuo jos. Taigi, bet kuriuo atveju dalyvaujate jos gyvenime – jei nesate pirmininkas, Valdybos ar Revizijos komisijos narys, esate Bendrijos gyventojų susirinkimo dalis. Tai lyg eiliniai piliečiai valstybėje. Tokiame susirinkime, kurį sušaukia pirmininkas ar Valdyba ne rečiau kaip kartą per metus, Jūs galite siūlyti idėjas, kartu su visais susirinkimo nariais spręsti Bendrijos įstatų keitimo klausimus, rinkti ir atšaukti Valdybą, pirmininką, revizorius, spręsti Bendrijos įsijungimo į kitas asociacijas klausimus, nustatyti namo priežiūros taisykles ir kita, kas yra reglamentuota DNSB įstatymo.


Revizijos komisija. Ši žmonių grupė stebi, kaip vykdoma Valdybos ir Valdybos pirmininko finansinė veikla bei visas pastabas pateikia Bendrijos narių susirinkimui. Tik šis susirinkimas gali Jus išrinkti į revizijos komisiją ne daugiau kaip dviems metams. Ir dar vienas aspektas - tam, kad viskas vyktų skaidriai, Jūs negalite būti tuo pačiu metu būti Bendrijos pirmininkas ar priklausyti Valdybai, ar būti susijęs su jais svainystės ryšiais.

Pliusai ir minusai

Gerai išnagrinėjus jau esamų Europos ir Lietuvos Bendrijų patirtį, galima išskirti tokius naudos ir potencialios žalos aspektus.

Pliusai.
1)      Buto komunalines sąnaudos sumažėja iki 50%. Paklauskite Savęs tiesiai šviesiai: kam Man mokėti už vandenį, dujas, elektrą, kanalizaciją ir t.t (t.y. komunalinės išlaidos) iki 800lt per mėnesį, kai galėčiau tą patį gauti už 400lt? Paklausite, kur šuo pakastas? Esmė tame, kad pirmininkas, geras derybininkas, veikdamas savo juridinėmis Bendrijos galiomis, su komunalinių paslaugų tiekėju gali suderinti savo kainą, priešingai, nei  daugiabutis, kuris neįkūrė Bendrijos ir kuriam galioja standartiniai kainų tarifai. Pavyzdžiui, esate pirmininkas ir norite suderėti su „Šiluminiais tinklais“, kad Jūsų namo gyventojai mokėtų 5% mažiau už karštą vandenį. Tad imate ir sudarote su jais tokią sutartį visų namo gyventojų vardu. Paprasta ir patogu. O argi neprotinga būtų sutaupytus pinigus skirti, pavyzdžiui, namo kiemo infrastruktūrai? Ir vėl derybos su tiekėjais, ir vėl pigiau.

2)      Efektyvesnis sprendimų priėmimas. Esant organizuotai Bendrijos struktūrai, kiekvienas jos narys jaučia pareigą prisidėti prie bendros kuriamos gerovės. Dvi galvos – tai ne viena. Ir visos šios idėjos bei priimti sprendimai įgyvendinami per įtakingą asmenį - Bendrijos pirmininką. Tai didina bendrą ekonominį efektą.

Minusai.

1)      Gali būti sudėtinga rasti sąžiningą, atsakingą ir organizuotą pirmininką, kuris savo nepatyrimu ar piktnaudžiavimu gali pridaryti žalos visiems Bendrijos nariams. Pavyzdžiui, praktikoje būna atvejų, kai pirmininkas savo nuožiūra nustato mokesčius už šildymą ir karštą vandenį. Tačiau pažvelkim į šį „minusą“ realistiškesniu kampu -  jei namo Bendriją sudaro 50 būtų savininkų (ne nuomininkų ar gyventojų), tai negi tarp jų neatsiras žmogus, kuris vertas šių pareigų? O jei ir ne – kas trukdo jį pašalinti, remiantis Bendrijos įstatais?

Kaip įkurti Bendriją?

Įkurti Bendriją taip pat lengva kaip važiuoti dviračiu. Detalią informaciją, kaip tai padaryti, rasite čia.

Bendrijos valdymas

Kaip ir kiekviena normali organizacija, Bendrija turi savo valdymo principus.
Atidarome atsiskaitomąją sąskaitą banke;
Pasigaminame antspaudą;
Sudarome sutartis su naujais paslaugų tiekėjais:
Pastato administravimo (dokumentacijos pildymui, eksploatacinių darbų organizavimui ir atlikimui ir pan.);
Mokesčių administravimo (finansinių dokumentų apskaita, deryboms su bankais imant paskolas renovacijom ar kitiems remonto darbams);
Namo techninės priežiūros (elektros tinklui , šalto ir karšto vandens tinkui, nuotekų, šildymui, lifto, apsaugos ir kitoms sistemos esančioms name prižiūrėti);
Komunalinių paslaugų tiekimo (šiukšlių išvežimo, šilumos, patalpų ir teritorijos valymui ir pan.)
Taigi, kokios mintys kyla? Susidomėjote? Dabar šiek tiek statistikos: Europoje visų daugiabučių namų ūkių Bendrijos sudaro 80%, Lietuvoje – 12%. 80% Lietuvos butų savininkų nežino, kokias funkcijas atlieka Bendrijos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai